Ohlédnutí za Navždy svoji

Jak probíhalo natáčení

Natáčení probíhalo převážně v příjemné atmosféře, s malým štábem. Celkem brzy jsme si na sebe zvykli a po čase člověk tu kameru už skoro ani nevnímal:) I když po nějaké době a zvlášť po dnech plných náročného natáčení jsme si občas lezli na nervy, byla to víceméně příjemná a zajímavá zkušenost.

Pocity z dokumentu

Naše pocity z  výsledného dokumentu jsou poněkud rozpačité. Pravdou je, že jsme očekávali něco trochu více o svatbách a trochu méně o kontrastech. Nicméně dokument jako celek na nás nepůsobí zdaleka špatně. Také některé scény jsou dobře kontrastně střihnuté (např. náš manželský polibek x polibek Lukáše a Isabely v lese).

Co z našeho pohledu celkem chybělo, je něco jako představení protagonistů v prvním díle, krátký medailonek o každé postavě, který by přiblížil, kdo to je, co dělá atd.  A potom krátce o tom, jak se jednotlivé páry daly dohromady, kdy a jak se rozhodli vzít, jakou mají představu o svatbě a proč…

Celkově máme pocit, jako by tvůrci cíleně podtrhovali extrémy jednotlivých párů. Tak se tam my objevujeme velmi často v různých „zbožných“ scénách, přestože v běžném životě se samozřejmě věnujeme řadě jiných činností. U ostatních párů je tomu nejspíš podobně, i když to nemůžeme posoudit, protože se s nimi neznáme.

Přes veškerou kritiku, která směrem k dokumentu zaznívá, si myslíme, že se u každého z párů lze v něčem inspirovat a v lecčem poučit.

A co diskuze?

Nebudeme se zde vyjadřovat ke všem otázkám, narážkám a různým dohadům o nás ze všemožných diskuzí. Chtěli bychom zdůraznit jen jedno: Uvědomte si prosím, že to, co posuzujete, nejsou jednotliví protagonisté, ale jejich obraz, tak jak vám ho dokument podal. Je toho řada, co se natočilo, a do dokumentu krátké stopáže se nevešlo, a ještě větší řada je toho, co ani nebylo natočeno. Navíc, pokud byste natočený materiál dali několika tvůrcům, vzniklo by jistě několik více či méně odlišných dokumentů. Je pravda, že scény jsou autentické (aspoň ty naše), ale také je pravda, že jsou sestříhané a poskládané tak, aby podtrhovaly myšlenku tvůrců dokumentu. Řada tvrzení, která zazní, je tak bez většího kontextu nebo bez pořádného odůvodnění. Ani zde pro toto všechno není prostor, a pokud bychom měli vše vysvětlovat, byl by z toho příspěvek na několik desítek stran. Nebráníme se ale odpovědím na slušné (a ne příliš osobní) dotazy.

A proč jsme se vůbec přihlásili?

Po náhodném objevení upoutávky na dokument na internetu jsme poslali přihlášku spíš tak trochu „z hecu“. A k našemu velkému údivu jsme se štábu líbili natolik, že stál o to, abychom byli jedněmi z protagonistů.
My jsme to vnímali jako možnost dát na vědomí, že ještě v dnešní době existují páry, pro které svatba není jen jeden hezký den v životě, ale opravdu onen „obrat o stoosmdesát stupňů“. A zároveň jako možnost být povzbuzením a inspirací pro ty, kteří se rozhodli pro stejnou cestu jako my, a někdy si říkají, jestli to vůbec stojí za to. Takže: Vytrvejte, stojí!:)

PS: Děkujeme všem, kteří nám jakoukoliv cestou vyjádřili podporu a sympatie, velmi si toho ceníme:)